“Çocuklar günlük hayatta sıkıntılar yaşayabilirler; oyun oynarken düşerler, parmaklarını kapıya sıkıştırırlar… Bazen de daha ağır durumlarla karşılaşabilirler; yakınlarını kaybederler, şiddete maruz kalırlar… Bunların hepsi derin travmalara neden olabilir. Travma hayatın bir gerçeği; bazen ne yaparsak yapalım onları travmatik olaylardan uzak tutamayız.”
Ey Travma Bizden Uzak Dur, Peter A. Levine-Maggie Kline
“Travmatik Olaylarda Önce Kendime, Sonra Çocuğuma Nasıl Destek Olurum?” Seminerinde Beni Neler Bekliyor?
Travmatik Olaylarda Önce Kendime, Sonra Çocuğuma Nasıl Destek Olurum? seminerinde, Klinik Psikolog İrem Polat ve Berivan Aslan Sungur hem içinde bulunduğumuz zorlu süreçten geçen birer ebeveyn olarak kendi deneyimlerini hem de uzmanlık alanlarından getirdikleri bilgileri paylaşacaklar.
Kendimizle nasıl bağ kuracağımıza ve duygularımızı düzenleyebileceğimize dair somatik pratikleri Berivan Aslan Sungur deneyimletirken; çocuğumuzla kuracağımız iletişime dair ipuçlarını da Klinik Psikolog İrem Polat paylaşacak.
Az ve öz bir teorik bilgiyle, bizleri ve çocuklarımızı destekleyecek pratiklerin ve katılımcı paylaşımlarının da yer alacağı etkinliğimize tüm ebeveynleri bekliyoruz.
“Travmatik Olaylarda Önce Kendime, Sonra Çocuğuma Nasıl Destek Olurum?” Semineri ile Niyetimiz…
Her şeyden önce niyetimiz insanın doğuştan gelen ve doğasında var olan duygusal esneklik ve toparlanabilme kapasitesini bir nebze anlamak.
İçerisinde bulunduğumuz sürecin binlerce zor yanı var. Bunlardan biri de çocuklara yaşananları gelişim dönemlerine uygun şekilde aktarabilmek. Çocukların bu dönemde sarsılan güven duygusunu yeniden inşa edebilmesi, endişe ve korku gibi zorlayıcı duygularla sağlıklı yöntemlerle başa çıkabilmesi açısından çok önemli. Bunu olabilecek en doğru şekilde yapabilmek için ise dikkat edilmesi gerekenleri bir uzmandan dinlemek faydalı olabilir. Çünkü çocuklara durumu açıklamaya ve onların duygularına eşlik etmeye çalışan yetişkinler de aslında benzer durumları tecrübe ediyorlar.
Biz ebeveynler çocuklarımızın kendilerini güvende ve iyi hissetmeleri için bir şeyler yapmaya gayret ederken, çoğu zaman kendimizi iyi ve güvende hissetmek için ihtiyaç duyduklarımızı keşfediyoruz. Birincil ilişkilerini bizlerle kuran çocuklarımızın duygu durumları bizim duygu durumlarımızla çok paralel. İnsan çocuğundan “olanı” saklayamıyor. Çocuklar kendilerine söylenenden çok, ebeveynin iç dünyasındaki yazılımı okuyor.
Travmatik olaylar karşısında kendimize destek vermeden, bir başkasına destek olabilmek zor. Yaşadığımız sıkıntılar, korkutucu ve sarsıcı olaylardan sonra, önce kendimize ve sonra bakım verdiklerimize basit ama güçlü çözümlerle nasıl destek olabileceğimizi ve “toparlanmaya” yardımcı olabileceğimizi konuşacağız.
“Travmatik Olaylarda Önce Kendime, Sonra Çocuğuma Nasıl Destek Olurum?” Semineri Kimler İçin?
- Kendine destek olmak isteyen herkesin katılımına açık
- Ebeveynler
- Bakım verenler
- Duygu durumunu düzenlemek isteyenler