Evde Yoga Nasıl Yapılır?

Hepimiz dünyanın bir kaos halinde olmasından ve yaşamımızı bu kaos içinde sürdürmekten çok da hoşnut değiliz. Yetişilmesi gereken sorumluluklar, yetişmesi gereken işler, zaman ayrılması gereken aile ve arkadaşlar derken kendimizi bunalmış, yorgun ve zihnimizin dolu olduğunu hissedebiliriz.  Zihnimizin boşalması, fiziksel olarak gerginliğimizin azalması ve tabii ki kendimizi daha iyi hissetmemiz ise ancak düzenli egzersiz ve düzgün beslenme ile olabilir. Zihnin dinginleşmesi, vücut gerginliğinizin azalması ve iç huzur denince akla ilk gelen egzersiz Yoga’dır. Yoga, bizi dinginleştirip, zihnimizi sakinleştirirken, vücut gerginliğinin yanı sıra stres, endişe, kaygı gibi düşüncelerimizi de minimuma indirir. Yoga, bir eğitmen ile bir spor salonunda ya da bir yoga stüdyosunda yapılabileceği gibi evde de rahatlıkla yapılabilir. Spor salonuna vakit ve bütçe ayıramam diyorsanız, üzülmeyin Yoga’yı evde de yapabilirsiniz. Yoga, her zaman her yerde rahatlıkla uygulanabilen bir egzersiz ve meditasyon uygulamasıdır. Evde Yoga nasıl yapılır? Evde Yoga yapmak için ihtiyaç duyulan aksesuarlar gibi sorularınız için yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Evde Yogaya Nasıl Başlanır? 

Yoğun iş ve gündelik hayat bizi hem mental hem de fiziksel olarak yorarken ara sıra bir soluklanma ve mola verme ihtiyacı hissederiz. Her aklımıza gelen düşünce doğru değildir ve düşüncelerin bizi kontrol altına almaması gerekse de bu çoğu zaman mümkün olmaz. Yoga, zihnimizi dinginleştirmenin, düşüncelerimizin geçip gitmesi gereken şeyler olduğunu gösteren ve tükenmişlik hissimizi ortadan kaldırırken vücut gerginliğimizi de azaltan bir tekniktir. Evde yoga yapmak çok yüksek maliyetli  bir egzersiz olmasa da Yoga için gerekli malzeme ya da aksesuarların olması yararlı olur. Evde yoga yapılırken uzmanlar yeni Yoga’ya başlayanlar için eğitim videoları ve kolay hareketlerle başlanması gerektiğini de söylüyor. Gelelim evde yogaya nasıl yapılır?sorusunun cevabına:

Yoga sayesinde devamlı olarak bedeni ve zihnin açıldığını, gerçeğin size kendini gösterdiğini ve gerçekle derin bir huzurun hayatınıza geldiğini görebilirsiniz. Ancak evde yoga yapmaya karar verdiyseniz bunun en zor yanı düzenli bir yoga rutini kurmak olabilir. Evde Yogaya başlamak için yapmanız gerekenler:

  • Kendinize Yoga Yapmak İçin Bir Alan Bulun: Yogaya ayıracak bir odanız varsa bu harika ama şart değil.  Eğer fazladan bir odanız yoksa etrafında fazla alan olan ve sessiz bir yer bulun. Boş bir duvar parçası çok kullanılışlıdır çünkü duvar mükemmel bir destektir. Masa, sandalye ya da diğer mobilya veya eşyalara çarpmadığınız sürece her yerde yoga yapabilirsiniz.
  • Yoga Aksesuarları Alın:

• Yoga Matı: Yoga matı, evde yoga yapmak için belki de tek gerekli olan ekipman. Ancak yoga matınız yoksa evde bulunan malzemelerden faydalanabilirsiniz. Örneğin bir plaj havlusu ya da bir halı parçası da Yoga matının yerine işinizi görecektir. Yoga matı da alsanız başka bir malzeme de tercih etseniz işin püf noktası kaymaz olmasıdır.

• Yoga Pantolonu ya da Yoga Taytı: Yoga pantolonu ya da yoga taytı esneme ve germe hareketleri için ideal ürünlerdir. Bunun içinde bütçe ayıramıyorsanız içinde rahat ettiğiniz, tayt, eşofman ya da ev kıyafeti de sizin için yeterli olabilir.

• Yoga Kayışı: Yoga kayışı olmazsa olmaz ekipmanlardan biri olmamakla beraber,  yoga kayışı da gereklidir. Eğer yoga kayışına bütçe ayıramıyorsanız evinizde onun yerine kullanabileceğiniz bir malzeme mutlaka vardır. Örneğin: köpek kayışı.

  • Risk almayın. Güvende Kalın ve Yaralanmayın: Her zaman vücudunuzu dinleyin ve hassas bölgelerinize dikkat etmelisiniz. Vücudun en hassas bölgeleri, diz, kalça, omurga ve boyundur. Hareketleri yaparken acı hissederseniz, yumuşayıp gerekli görüyorsanız pozisyondan çıkın.  Zorlamayın. Pozisyonlar arasındaki geçiş ya da pozlara girip çıkarken dikkat edin özellikle  bu gibi durumlarda hizalamaya daha az dikkat etme durumundayız.
  • Yoga Stilinizi\ Rutininizi Seçin: Yoga çok geniş bir alandır ve birbirinden farklı stillere sahiptir dolayısıyla akışı size en çok uyan stili tercih etmenizi öneririz.
  • Zaman Ayırın: Yoga seansınız 15 dakikada sürebilir, 45 dakika ya da daha fazlada sürebilir. Bu tamamen size bağlıdır. Önemli olan aynı saatte düzenli olarak yoga yapmanızdır.

Evde Yogaya Başlamak İçin İlk 3 Hareket

Yoga yapmaya başlamak için Yoga gurularının yeni başlayanlar için önerdiği ilk 3 hareketi sizlerle paylaşıyoruz.

  • Sukhasana: Stresinizi azaltmak için yapılan bu hareket ayrıca en kolay hareketlerden biri. Ellerinizi dizlerinizin üzerinde avuç içleriniz yukarıya bakacak şekilde bağdaş kurarak oturun. Omurganızı olabildiği kadar düz tutmanız önemli. Oturma kemiklerinizi yere doğru iterken gözlerinizi kapatıp nefes alın. Bu hareket sayesinde sırt esnekliğiniz de artacaktır.
  • Kedi- İnek Duruşu: Sırt ağrısı çekenler için birebir olan bu hareket için dört ayak üzerinde durmanız gerekiyor. Elleriniz omuzlarınızın altında olmalı ve dizlerinizde kalçanın altında olacak şekilde konumlandırmanız gerekiyor. Ağırlığınızı ellerinize eşit olarak dağıtıp parmaklarınızı genişçe açmalısınız. Nefes alıp, çenenizi göğsünüze indirirken sırtınızı yuvarlamalısınız. Tıpkı kedilerin yaptığı gibi böylelikle boynunuzdan kuyruk kemiğinize kadar olan gerginliğin farkına varın. Nefes verirken başınızı kaldırıp, sırtınızı bir kepçe şeklini alana kadar indirip geriye doğru eğin.
  • Aşağıya Bakan Köpek:  Esnekliğinizi arttıracak bu hareket için vücudunuzla ters bir V şekli oluşturursunuz. Ellerinizi matın üzerine omuzlarınızın önünde olacak ve avuçlarınız aşağı gelecek biçimde yerleştirin. Dizleriniz kalçalarınızın altında olsun. Dizlerinizi yerden kaldırın ve bu esnada nefes verin aynı anda kalçalarınızı tavana doğru kaldırın. Uyluklarınızın üst kısmını geriye doğru itip topuklarınızı yere doğru germelisiniz. Başınız üst kollarınızla aynı hizada olmalı ve aşağıya sarkmamalısınız. Eğer bu hareket sırasında belinizin yuvarlaklaştığını hissederseniz sırtınızı uzatmak için dizlerinizi bükmeyi denemeniz gerekir.

Evde yogaya yeni başlayanlar için kolay olan bu hareketleri günde 5 kere 5 set olarak yapmaya başlayabilirsiniz. Yoga pratiğiniz arttıkça diğer zorlayıcı hareketlere geçmeyi düşünebilirsiniz.