Kolektif travma nedir? Tüm toplumu veya bir grup insanı etkileyen travmatik bir olaya verilen tepkidir. Bireysel travmadan farklıdır, çünkü daha geniş bir insan grubu tarafından yaşanır ve birçok nesiller boyunca hissedilebilen uzun süreli etkilere sahip olabilir. Kolektif travma örnekleri arasında savaşlar, doğal afetler ve diğer büyük ölçekli travmatik olaylar yer alır.
Kolektif Travma Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Kolektif Travma, bir grup insanın birlikte travmatik bir olay yaşamasıyla ortaya çıkan kolektif bir travmadır. Terim ilk olarak sosyolog Robert J. Lifton tarafından kullanıldı. Bu araştırmayı, tüm bir topluluğun herkesi bir şekilde etkileyecek kadar şok edici ve yıkıcı bir olay yaşaması durumunda ortaya çıkan bir tür psikolojik hasar olarak tanımladı.
Kolektif travmalar, doğal afetler veya savaşlar veya terör saldırıları gibi insan kaynaklı olaylardan kaynaklanabilir. Büyük insan gruplarının zaman içinde aynı olaydan etkilendiği durumları da içerir; örneğin, evinizin yakınında (hatta sokağınızda) sık sık silahlı saldırıların veya bıçaklamaların olduğu bir mahallede büyüdüyseniz, bu durum sizi evde ve okulda güvensiz hissettireceğinden, olası bir travmaya yol açabilir.
Kolektif Travma Belirtileri ve Semptomları
Kolektif Travma, birçok belirtisi nedeniyle teşhis edilmesi zor olabilen bir durumdur. Bu durumu anlamak için belirti ve semptomların neler olduğunu bilmek önemlidir.
Fiziksel belirtiler:
- Kas ağrısı veya sertliği
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi (bayılacakmış gibi bir his)
Duygusal Belirtiler: - Ruh hali değişiklikleri (örneğin, depresyon, kaygı)
Kolektif Travmanın Nedenleri
Kolektif Travma Nedir? Kolektif travmalar tarihsel travma, kültürel travma ve sistemik travmadan kaynaklanır. Tarihsel travma, geçmişteki olayların bir grup veya topluluk üzerindeki bugün onları etkilemeye devam eden etkilerini ifade eder. Kültürel travma benzerdir ancak özellikle bir grubun kültürünün bu tür olaylardan nasıl etkilenmiş olabileceğine odaklanır. Sistemik travma, olumsuz sosyal kurumların ve politikaların (kölelik veya sömürgeleştirme gibi) bir bireyin bugün toplumda işlev görme yeteneği üzerindeki kalıcı etkilerini ifade eder.
Kolektif Travma Etkileri
Kolektif travmanın çeşitli kısa vadeli etkileri olabilir:
- Depresyon ve kaygı. Kişi sebepsiz yere üzgün veya endişeli hissedebilir veya hayatındaki bir şey hakkında endişelendiği için (işini kaybetmek gibi) depresyona girebilir. Ayrıca hiçbir şey yapacak enerjileri kalmamış gibi hissedebilirler.
- Kalp hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyon gibi stresle ilgili hastalıklar. Kolektif Travma’nız varsa, bu tür hastalıkların yaşanmaması için kendinize dikkat etmeniz önemlidir!
Daha uzun vadeli etkiler şunları içerir:
- Tedavi kesildikten sonra bile depresyon ve anksiyete hala mümkündür; ancak, tedavi başlamadan öncesine göre gerçekleşme şansları daha azdır. Çünkü travma, travmatik olayların insanları nasıl farklı şekilde etkilediğini anlayan uzman bir terapistle konuşma terapisi seansları yoluyla geçmiş deneyimlerinden iyileşmelerine nasıl yardımcı olacağını bilen biri tarafından başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. geçmiş deneyimlerine (örn. etnik köken/kültür) bağlıdır.
Kolektif Travma Teşhisi
- Tarama Araçları
- Teşhis Kriterleri
- Ruh Sağlığı Değerlendirmeleri
Kolektif Travma Tedavisi
Kolektif Travma tedavisi zaman alabilen bir süreçtir ancak sandığınız kadar zor değildir. İlk adım, travma ve anksiyete bozukluklarında uzmanlaşmış bir terapistten profesyonel yardım almaktır. Terapistiniz, belirtilerinizi aşmanıza ve bunları yönetmenin yollarını bulmanıza yardımcı olması için muhtemelen psikoterapi önerecektir; buna gerekirse ilaç tedavisi de dahildir.
Psikoterapi, terapistinizle bire bir veya grup ortamında yapılabilir (örneğin: bilişsel davranışçı terapi). Her iki durumda da terapinin amacı, korku ya da öfke gibi aşırı duygular yaşamadan stresli durumlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmektir. Aynı zamanda gevşeme tekniklerini de öğretir, böylece yolda tekrar üzücü bir olay meydana geldiğinde (ve kaçınılmaz olarak ), eskisi gibi tekrar kontrolden çıkmak yerine sakin kalabilirsiniz.
Kolektif Travmayı Önlemek
- Travma yaşayanların duygularını kabul edin ve onaylayın.
- Kolektif Travma konusunda kendinizi eğitin, sevdiklerinizin ne olduğunu anladığından emin olun.
- Travma mağdurlarını destekleyen topluluk etkinliklerine veya programlarına katılın.
Kolektif Travma ile Başa Çıkmak
Kolektif travma, ruh sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek ciddi bir durumdur. Siz veya tanıdığınız biri Kolektif Travma semptomları yaşıyorsa, bir profesyonelden yardım almanız önemlidir.
Aşağıdakiler dahil, Kolektif Travma ile başa çıkmanıza yardımcı olabilecek birçok kişisel bakım stratejisi vardır:
- İşten veya okuldan izin almak ve hayatınıza neşe ve rahatlama getiren faaliyetlerde bulunmak (kitap okumak, müzik dinlemek, meditasyon yapmak gibi).
- Bu zor zamanda size destek olabilecek aile üyeleri veya arkadaşlarınızla konuşmak.
- Düzenli egzersiz yapmak (günde en az 30 dakika).
Kolektif Travma’dan Kurtulmak
- Güvenli bir ortam yaratmak.
- Direnç geliştirme.
- Bağlantılar kurmak.
Çözüm
Bu konuda yalnız olmadığınızı hatırlamak önemlidir. İyileşme sürecinde size yardımcı olabilecek destek grupları, terapistler ve danışmanlar vardır. Size veya sevdiklerinize ne olmuş olursa olsun, her zaman iyileşme ve şifa için umut vardır.
Kolektif Travma (“toplu travma” anlamına gelir) gibi benzer şeyler yaşamış insanların bir araya gelip deneyimlerini birbirleriyle paylaşabilecekleri bir destek grubuna da katılmayı düşünebilirsiniz. Bu, insanların travmatik bir şey yaşadıktan sonra ilerlemelerine yardımcı olmada çok yardımcı olabilir çünkü benzer şeyler yaşamış başkalarıyla bağlantı kurmalarına ve yaşadıkları travmadan kendilerini nasıl iyileştirebilecekleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine olanak tanır. Ayrıca Hapaka’nın düzenlemiş olduğu Kolektif Travma isimli semineri izleyebilirsiniz.