Farkındalık İçin Ne Yapmak Gerekir?

Mental ve fiziksel sağlığımız bir bütündür ve mental sağlığımız bozulduğunda fiziksel sağlığımız bozulabilir. Ayrıca bu durumun tam tersi de doğrudur. Günlük hayatta ve iş hayatında o kadar hızlı yaşıyoruz ki, etrafımızda olan biteni algılama ve fark etme yeteneğimiz minimuma düşebilir. Peki, daha mutlu ve sakin bir yaşama sahip olmak istiyorsak farkındalık için ne yapmak gerekir? Sorusunun yanıtını sizler için araştırdık. Farkındalık aşırı tepki göstermeden, yargılamadan ya da etrafınızda olup bitenlere rağmen bu olan bitenden boğulmadan nerede olduğunuzun ve ne yaptığınızın daha fazla farkında olmak olarak tanımlanabilir.

Farkındalık Uygulamadan Önce Yapmanız Gerekenler

Farkındalık aslında hepimizde doğuştan var olan bir özelliktir. Ancak bu özelliğin değerini bilmek için zaman ayırırsak her an bizim için kullanma olanağımız olur. Farkındalık uygulanıldığında kendinize alan yaratma sanatını uygularsınız. Alan yaratma sanatı, düşünmek için alan, nefes almak için alan oluşturmanın yanı sıra varlığımız ve tepkilerimiz arasında boşluk oluşturmaktır. Farkındalık uygulamadan önce yapmanız gerekenlerin listesini sizin için sıraladık.

  • Hiçbirşey Satın Almanıza Gerek Yok:  Farkındalık uygulamasını her an her yerde yapabilirsiniz. Bunun için bir mindere ya da mata ihtiyacınız yok. Yapmanız gereken tek şey her gün farkındalık yeteneğinizi geliştirmek için biraz alan ve zaman ayırmanız.
  • Zihninizi Susturamayacağınızı Bilin: Zihninizi susturmanın bir yolu olmadığını kabul edin. Zaten amacınız da bu değil. Tek yapmanız gereken hiç yargılamadan içinde bulunduğunuz ana dikkat etmek. Ne kadar kolay değil mi? Bizce öyle.
  • Düşünceleriniz Dolaşacak:  Şimdiki anda bedeninizde ve zihninizde neler olduğuna dikkat ederken ortalığa bir sürü düşünce çıkar. Zihin dün olan bir şeye takılabilir, gelecekte yapacaklar listenize doğru yere çıkar. Kısaca zihin bulunulan yerden başka herhangi bir yerde olmaya çalışır. Zihin başı boş dolaşırken aklınızın başka yerlere gittiğini anladığınız an size büyülü bir an sağlar. Bunu fark ettiğiniz an aklınızı şimdiki ana getirebilirsiniz. Bu pratiği ne kadar çok yaparsanız farkındalık yeteneğiniz o kadar gelişir. Üstelik zihninizi bilinçli olarak şimdiki ana getirebilirsiniz.
  • Yargılayıcı beyin kontrolü ele geçirmeye çalışır: Farkındalığın ikinci kısmı yargılamadan farkında olmak kısmıdır. İçimizdeki yargıcı hepimiz fazla dinleriz. O yüzden yargıç ortaya çıktığında zihninizde olanları not edin. Kendinizi ortaya çıkan düşünceler için yargılamayın. Farkındalık tamamen şimdiki anda olmakla ilgilidir. Yargılamakla ilgili düşüncelerinizin geçip gitmesine izin verin. Farkındalık tekrar tekrar nefese dönme pratiği olarak da tanımlanabilir.

Basit Farkındalık Uygulamaları

Mindfulness uygulamaları basit gibi gözükse de pek göründüğü gibi değildir. Basit farkındalık uygulamaları için her gün düzenli bir zaman ayırmanız gerekir. Farkındalık İçin Ne Yapmak Gerekir? Buyurun basit farkındalık uygulamalarına;

Oturun: İster sandalyeye, isterse bağdaş kurarak oturun. Eğer sandalyeye oturuyorsanız ayaklarınız yerde olsun. Bağdaş kuruyorsanız da vücudunuzun gevşek olmasına özen gösterin. Bulunduğunuz alan sessiz ve sakin olması önemlidir. Her gün günde birkaç dakikanızı buna ayırın.

Zaman Aralığı Belirleyin: Uygulama için 5 ila 10 dakikalık bir zaman dilimi belirleyin. Bu elbette şart değil ama sizin için iyi olabilir.

Bedeninize Dikkat Edin: Sadece sabit ve bir süre rahatsızlık duymadan oturabileceğiniz bir pozisyon bulun.

Nefesi Hissedin: Nefes alıp verirken tüm dikkatinizi nefesinize verin. Nefes hissinizi takip edin.

Zihninize Dikkat Edin: Nefesinizi takip ettiğinizde zihninizin dağılması kaçınılmaz olacaktır. Bunu fark ettiğiniz anda tekrar nefesinize odaklanın.

Gezinen Düşüncelerinize Karşı İyi Olun:  Kendinizi düşünceleriniz için yargılamayın. Ayrıca düşüncelerinizin içeriğine takıntılı hale gelmeyin. Sadece şimdiki ana geri gelin.

Farkındalık uygulamalarının hepsi bu! Gidiyorsunuz, yargılamıyorsunuz ve şimdiki ana geri geliyorsunuz. Farkındalık sayesinde zihniniz dinginleşir.