Yaşadığımız dünya tehdit içinde göründüğünde, sinir sistemimiz bizi harekete geçmek üzere uyarıyor; kaslara kan ve enerji göndererek o ortamdan ya kaçmamızı ya da savaşarak, mücadele ederek değiştirmemizi, yeniden güvenli hissedecek bir şekilde olmamızı bekliyor. Sinir sistemimiz henüz elimizdeki telefon kadar evrim geçirmediğinden, olaydan uzakta olsa bile bunu anlayamıyor ve gelen görüntü ve haberlerin yoğunluğu ile olay yerinin içinde hissederek kaç-savaş tepkisi için kaslara enerji iletmeye devam ediyor. Bunun aksine biz hareketsiz kalıp sinir sistemine sürekli ağır bilgileri yükleyerek çaresizliği ve öfkeyi besledikçe, hem zihinsel olarak orada takılı kalıyoruz hem de kaslara giden enerjiyi kullanamadığımızdan bu fazla enerji bizi hasta edebiliyor. Panik atak, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, uyku sorunları, kronik ağrılar ve çeşitli hastalıklarla kendini ifade ediyor.
Eğer olay yerindeysek en iyi seçenek harekete geçmek oluyor, kaçmak, aktif yardım etmek veya mücadele etmek üzere. Eğer uzaktan bu haberleri alıyor isek bir şekilde bedeni harekete geçirerek bu enerjiyi düzenli olarak bedenden atmak gerekiyor.
Aktif beden titretme (shaking) hareketleri, tempolu yürüme, yoga, koşu, spor, kick boks ve benzeri pratikler yapmak gerekiyor. Böylece hareket için aktive olan kaslar ve enerji sağlıklı ifade buluyor.
Eğer bu şekilde aktif hareket edebilecek durumda değil isek, olduğumuz yerden yapabileceğimiz bir egzersiz ise beden terapisti Stanley Rosenberg’in, rahatlamamızda büyük rol oynayan Vagus için geliştirdiği Temel Egzersiz:
Uygulama için sırt üstü uzanın ve ellerinizi başın altında kenetleyin, dirsekler yerde rahat olsun. Başınız ortada kalırken gözleri en sağ uca gönderin ve esneme, iç çekme veya yutkunma isteği gelene dek orada tutun. Eğer bunlardan herhangi biri olmaz ise 30-60 saniye arası gözleri tutulabilirsiniz. Sonra gözleri ortaya alıp ileri bakın ve ardından aynı hareketi sol taraf için uygulayın. Ardından rahat bir oturuşa gelerek nasıl hissettiğinize bakın ve hislerinizinizi değerlendirin.
Şeyda Tosçalı