Meditasyon, şimdiki anda kalmanın, kaosun içinde etrafınızdaki olayların farkında olmanızı sağlayan fiziksel ve zihinsel bir entegrasyondur. Meditasyon sayesinde iç huzurunuza kavuşur, zihninizde dinginlik yaşar ve en önemlisi sakinliğin ve yargısız kabullenmenin anda ve akışta olmanın tadını çıkarabilirsiniz. Meditasyon yapmak istiyorsanız meditasyon çeşitleri nelerdir? gibi soruların cevapları hangi metodu seçerken önemli bir detay olabilir.
Meditasyon Çeşitleri
Geçmişten günümüze kadar gelen meditasyon çeşitleri ortaya çıkmış ve uygulanmaya devam etmektedir. Meditasyon stillerinin ya da çeşitlerinin hangisinin doğru olduğuna dair kanıtlanmış bir bulgu bulunmamaktadır. Meditasyon çeşitleri her insana özgüdür ve farklı biçimlerde ruhsal ve duygusal iyileşme sağlanmasına olanak sağlar. Bununla beraber doğru meditasyon türünün kendinize uygun olup olmadığına ancak meditasyon çeşitlerini deneyimleyerek karar verebilirsiniz. Meditasyon çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Farkındalık ( Mindfulness) Meditasyonu: Farkındalık meditasyonu ile zihninizin tüm kapılarını sonuna kadar açılır ve deneyimlediğiniz tüm duyguları tanırsınız. Farkındalık meditasyonu sayesinde akışta kalır ve etrafınızda olan olayları ve size hissettirdiği duyguları yargılamadan farkındalık gösterme alışkanlığını kazanırsınız.
- Transandantal Meditasyon: Bu meditasyon çeşidini uygulamak istiyorsanız kendinize rahat ve sessiz bir alan bulmalı ve meditasyonunuzun kesintiye uğramasına izin vermemelisiniz. Transandantal meditasyonda seçtiğiniz kelimeleri tekrar tekrar etmeniz gerekir. Mantra adı verilen ve bu meditasyon türü sırasında kullanılan ve tekrar edilen kelimelerdir. Bununla birlikte bu meditasyonu uygularken kesinlikle başka bir uyaranın bulunmaması gerekir. Düzenli olarak transandantal meditasyonu uygularsanız kendi mantranızı da oluşturabilirsiniz.
- Görselleştirilmiş Meditasyon: Görselleştirilmiş meditasyonda olmasını istediğiniz olay ya da görüntülerin yanı sıra kişilerin görsellerini aklınızda çizerek onlara odaklanarak enerji gönderebilirsiniz. Zor bir meditasyon türüdür ve olmasını istediğiniz şeylerin olmasını sağladığına inanılır.
- Rehberli Meditasyon: Bu meditasyon türünde meditasyonu uygularken bir rehberin yönlendirmesi söz konusudur. Böylelikle rehber sayesinde kendinize odaklanma imkânı bulabilirsiniz.
- Vippasana Meditasyon: İç görü meditasyonu olarak da bilinen bu tekniğin kökeni Budizm’e dayanır ve bu meditasyon tekniğinin amacı gerçekliğin özüne dönmesi ve iyileşme ile birlikte anlam bulması olarak tanımlanabilir. Bunun içinde zihin sıfırlanıp ruh temizliğine girişilerek ihtiyaç duyulan iyileşmeye kavuşulur.
- Metta ( Sevgi- Şefkat) Meditasyonu: Bu meditasyon türünde meditasyon pozunda odaklanmanız ve ihtiyaç duyduğunuz sevgi ve şefkati kendinize yönlendirmeniz beklenir.
- Çakra Meditasyonu: Çakra Meditasyonu en çok bilinen ve popüler olan meditasyon çeşitlerinden birisidir. Buna göre vücudumuzda değişik enerji merkezlerine çakra denir. Vücut 7 ayrı farklı bölgeye ayrılır ve bu bölgelerin her biri farklı enerji merkezi olarak bilinir dolayısıyla da farklı çakralar bulunur. Çakra meditasyonu sayesinde bu bölgelerde yaşanan olumsuzluklar çakra meditasyonu ile düzelebilir.
Meditasyon Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Meditasyon çeşitlerinden herhangi birine uygulamayı planlıyorsanız meditasyon yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta mevcuttur. Meditasyon yapmadan önce kendinize meditasyonun kesintiye uğramamasını sağlayacak sessiz ve sakin bir ortam seçmeniz odaklanmanızın daha kısa sürede oluşmasını sağlar. Bunun için ses olmasına yol açacak tüm unsurların engellenmesi gerekir, çünkü meditasyonun uzunluğu fazla olsa da meditasyonun kesilmemesi gerekir. Özellikle meditasyona yeni başlıyorsanız sessizlik kesinlikle en önemli konudur. Meditasyonu müzik eşliğinde yapmak istiyorsanız meditasyonun amacı olan beyni ve zihninizi sakinleştirecek bir müzik seçmeniz önemlidir. Meditasyon yaparken zihin ve fiziksel olarak entegrasyonunuz önemli olduğundan sizi sıkacak dar kıyafetler yerine içinde kendinizi rahat hissettiğiniz geniş kıyafetleri tercih etmeniz önerilir. Meditasyon yaparken seçtiğiniz ortamın sıcaklığını da size uygun ısılarda ayarlamayı unutmayın, zira ortam ısısı da odaklanmayı etkileyen faktörlerden birisidir. Meditasyona başlamadan önce esneme hareketlerini yapmanız bağdaş kurarak oturacağınızdan vücudunuzun tutulmasını önler.
Meditasyonu düzenli yapmanız sizi zihninizle ve vücudunuzla başbaşa bırakır böylelikle kendinizi yenilenmiş hissedersiniz.