Çocuğa Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli?

Ülkemizde cinsellik halen bir tabu iken cinsellik hakkında çocuklarla konuşmak ebeveynlere oldukça zor gelebilir. Özellikle çocuğa cinsel eğitim nasıl verilmeli? Sorusu gündeme geldiğinde ebeveynlerinde aklında birçok soru olabilir. Bu soruların başında ise konuşmaya nasıl başlarım? Ne derim? Ne zaman söylerim? Gibi düşünceler ebeveynleri strese sokabilir. Ebeveyn olarak bu ve buna benzer sorularınız bulunuyorsa yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Çocuklarda Cinsel Eğitim Hangi Yaşlarda Başlamalı?

Ebeveynlerin aklını en çok kurcalayan sorulardan birisi de çocuklarda cinsel eğitim hangi yaşlarda başlamalı? Sorusudur. Hepimizin yetişkinler olarak zorlandığımız konu çocukların herhangi bir konu ile ilgili sorularına cevap vermektir. Çocuğa Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli? bu sorular cinsellikle ilgili ise nasıl cevap vereceğimizi bile bilemeyebiliriz. Bununla birlikte günümüzde çocuklarda cinsel eğitim eskiye oranla değişmiş durumda. Bir kerede büyük bir konuşma ile çocuklara cinsel eğitim veremeyeceğiniz gibi küçük yaşlarda cinsel eğitim vermek için erken yaşlar değildir. Çocuğunuza cinsel eğitim vermek için birçok küçük sık ve tekrarlayan konuşmalar yapmanız gerekebilir. Çocuklara cinsel eğitimi yaşlarına göre vermeniz gerekebilir, cinsel eğitim çocukların gelişmesi ile beraber verilmeye devam etmektedir. Özellikle çocuğa cinsel eğitim nasıl verilmeli? Sorusu gündeme geldiğinde ebeveynlerinde aklında birçok soru olabilir.

Bebek ve Küçük Çocuklar (0 – 24ay)

Genel olarak bu yaşlarda bakıldığında çocuklara cinsellik eğitimi değil sadece vücut bölümlerini keşfetmesine izin verirsiniz. Kız ve erkek çocuklar arasındaki basit farkları göstermeye başlamakla ilgili bir durumdur. Örneğin erkeklerin penisi, kızların vulvaları olur. Ayrıca vücut parçaların işlevleri hakkında konuşun ve her zaman çıplak gezmeyi seven çocuğunuza çıplaklıkla ilgili sınırlar getirmeye başlayın. Parkta çıplak olunmaz gibi. Çıplak olmanın yeri ve zamanı bulunur. Vücut bölümlerini adlandırın ve vücut bölümlerine penis veya vulvayı da ekleyip görevlerinden bahsedebilirsiniz. Burada amacınız çocuğun tüm vücudu ile rahat etmesi ve tüm parçaları utanma duygusu olmadan eşit olarak görmesidir.

Erken Çocukluk (2 – 5 ay)

Erken çocukluk döneminde erkek ve kızların hem farklı olduğu hem de aynı olduğunu öğrettiğiniz dönemdir. Erkeklerin penisi, kızların vulvası var ama hepimizin diğer vücut bölümleri aynıdır. Bu dönemde çocuklar bedenlerin farklı olduğu ve farklı olmanın sorun olmadığını öğrenir aynı zamanda birçok farklı duyguya sahibiz ve onları bedenimizde hissedebiliriz. Ayrıca bu dönemde çocuklara vücudun bazı bölgelerinin mahrem olduğunu ve bu bölgeleri tüm dünya göremez ya da kendisinden başkasının dokunamayacağını öğretmeniz gerekir. Bunun yanı sıra diğer insanların mahremiyetine saygı duymak zorunda olduğunu öğrenirler. Örneğin banyo ve tuvaletin kapısı kapalıysa mutlaka kapıyı çalmaları ve içeri girip girmeyeceklerini sormaları gerektiğini öğretin. Ebeveynlerin en zor cevapladıkları sorulardan birisi de “ ben nasıl doğdum “ sorusudur. Üstelik bir de anne hamile ise mutlaka cevaplanması önemlidir. Bebekler sayesinde tüm canlıların çoğalmasını anlatır. Örneğin kadının içinde bir bebek büyür. Bebek yapmak için hem erkeğe hem de bir kadına ihtiyaç olduğunu söyleyebilirsiniz. Bebek yapmak için bir erkek parçasına ve bir kadın parçasına gereksinim duyulduğunu söyleyebilirsiniz. Konuyu son derece basit tutun. Ayrıca bebek yapmanın yetişkinler için olduğunu her konuşmanızda onlara hatırlatmayı alışkanlık olarak kazanın. Bunun yanı sıra çocuklara vücutlarının sahipliğinin ve dokunma hakkına  kimin sahip olacağına söyleme hakları olduğunu söyleyin. İstemedikleri birine sarılmanın ya da dokunmanın doğru olduğunu söyleyebilirsiniz.

Orta Çocukluk (5 – 8 yaş)

Bu dönemdeki çocuklarınızla bedenlerinin tüm farklı şekillerde  boyut ve farklı renklerde bulunabileceğini konuşun. Ayrıca onlara kendi vücutlarına dokunulduğunda iyi hissedecekleri vücut bölümleri bulunur. Örneğin saçları, özel bölgeleri, dişlerine, derilerine vb. bakabilirler. Bununla birlikte hayır deme becerilerine sahip olduklarını belirtin. Bu dönem çocuklarınızın söylediğiniz her şeye inandığı ve özümsediği aşamadır. Dolayısıyla ana bilgi kaynağı olarak kendinizi gösterin yoksa yalan yanlış bilgiyi başka kaynaklardan alır.

Geç Çocukluk (9 -12 yaş)

5 yaşında bir çocukla 9 yaşındaki bir çocuğun bilmesi gerekenler arasında çok öyle gözükmese de büyük farklar bulunur. Çocuklar büyüyüp yaş aldıkça cinsellikle ilgili daha fazla ayrıntı vermeniz ve daha sık konuyu tekrar etmeniz önemlidir. Bu yaşlarda sorularını olabildiğince gerçekçi ve dürüst bir şekilde yanıtlayın. Ayrıca onlara yeterli bilgi verdiğinizden emin olun ve söylediklerinizi anlayıp anlamadıklarını kontrol edin. Bununla birlikte çocuklarınıza ilk ergenlik hakkında bilgi verin ve yavaş yavaş vücutlarında oluşacak değişimleri anlatabilirsiniz.

Unutmayın, bazı çocuklar soru sorma eğiliminde olmayabilir bu da cinsellik eğitimi ile ilgili konuşmayı başlatmanın size bağlı olduğu manasına gelir.