Yoga Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Eski bir egzersiz ve meditasyon olan yoga günümüzün yoğun bir yaşama sahip olan toplumunda giderek daha popüler hale geldi. Yoga, birçok insan için düzensiz ve yoğun bir hayattan kaçış yoludur.  İster yatak odanızdaki bir hasır üzerinde, ister Hindistan’da bir mabette veya sahilde aşağı bakan köpek egzersizi yapıyor olun, yoganın yoğun geçen bir günden sonra sizi dinlendirdiği doğrudur.  Yoganın insan sağlığına birçok zihinsel ve fiziksel faydası vardır. Öyle ki yoganın faydaları mutfağınızdaki masaya kadar uzanır. Peki, yoga yapmanın faydaları neler diye soruyorsanız yazımızı okumaya devam edin. 

Yoganın Hayatınızı Düzene Sokan Faydaları Nelerdir? 

Yoganın anavatanı Hindistan’da yoga bir felsefi duruş olarak kabul edilse de Batı dünyası yogayı felsefi bir duruştan çok fiziksel getirileri olan kapsamlı bir egzersizler bütünü olarak görür. Fakat yoganın zihinsel faydalarının sınırı da henüz saptanabilmiş değil. 

Yoga egzersizleri sırasındaki amaç kendinizi fiziksel olarak zorlamak ama bunalmış hissetmemek. Yoga egzersizi sırasında bir yandan zihniniz sakinleşirken diğer yandan da nefesiniz odak noktası olur. 

Daha İyi Bir Görünüm 

Yoga sadece fiziksel görünümle ilgili değildir. İçsel farkındalığınızı geliştirir. Dikkatinizi vücudunuzun yeteneklerine odaklar.  Zihin ve beden gücünüzü ve nefesinizi geliştirmeye yardımcı olur. Bir yoga salonuna girdiğinizde aynaların olmadığını görürsünüz. Bunun nedeni insanların farkındalıklarını, bir duruşun veya etraflarındaki insanların nasıl göründüğünden ziyade içlerine odaklanmaları içindir. 

Yapılan çalışmalara göre yoga yapan kişiler yapmayanlara göre vücutlarının daha çok farkındadırlar. Ayrıca, vücutlarından daha memnun oldukları ve kendilerini daha az eleştirdikleri de çalışmada ortaya çıkartılan sonuçlar arasında yer alıyor. Bu nedenle yoga, yeme bozukluklarının tedavisinin ve pozitif beden imajı ve benlik saygısını destekleyen programların ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. 

Daha Dikkatli Yemek Yoga ile Mümkün 

Farkındalık, kendinizi yargılamadan önce  dikkatinizi şu anda yaşadıklarınıza odaklamak anlamına gelir. Yoga egzersizleri sadece salonda farkındalığı arttırmaz. Hayatınızın diğer alanlarında da farkındalığınızı arttırır.  Araştırmacılar, dikkatli yemeyi, yemek yemeyle ilişkili fiziksel ve duygusal duyguların yargılayıcı olmayan bir farkındalığı olarak tanımlıyor. Yoga egzersizleri sayesinde zamansız gelen açlık duygusunun farkında olabilirsiniz. 

Yoga Kilo Kaybı ve Bakımında Destekleyici Unsurdur 

Yoga egzersizlerine devam eden ve gıdaları dikkatli tüketen kişiler vücutlarıyla uyum içinde yaşarlar. Açlığa ve tokluğa karşı daha duyarlı olurlar. Haftada en az 30 dakika yoga egzersizi yapan kişiler daha az kilo alırlar. Yoga yapan kişilerin vücut kitle indeksleri (VKİ) yapmayanlara göre daha düşüktür. Bu yoganın kişilerde oluşturduğu farkındalık sayesindedir. 

Yoga Sayesinde Zinde Hissedersiniz 

Yoga herkesin bildiği gibi zihin ve bedendeki gerginliği ve kaygıyı yatıştırma özelliğine sahiptir. Araştırmacılar haftada en az iki kez toplam 180 dakika yoga yapan kişilerin daha fazla kas gücü ve dayanıklılığa, esnekliğe ve kardiyo solunum uygunluğuna sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. 

Yoga Kalp Sağlığınızı Korur 

Yoga üzerinde yapılan birkaç araştırma yoganın kardiyovasküler risk faktörleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu bulmuştur. Yoga, hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra sinir ucu duyarlılığını eski haline getirebilir. Böylece, vücudun kan basıncındaki dengesizlikleri algılamasına ve dengeyi korumasına yardımcı olur. 

Kolesterolü ve Yüksek Şekerinizi Yoga Yaparak Düşürebilirsiniz

Yoga, koroner arter hastalığı olan kişilerde yüksek kolesterolü düşürür. İnsüline bağımlı olmayan kişilerin yükselen şekerini düşürür ve bu kişiler ilaca daha az bağımlı olurlar. Yoga kalp sağlığı üzerindeki faydaları ve stres giderici özelliğiyle günümüzde birçok kardiyak rehabilitasyon programında kullanılır.