Dünyamız ısınıyor!
Küresel olarak ısınmanın etkilerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz; kurak geçen kışlar, şehirleri vuran dolular, sıcak hava dalgaları, yangınlar ve sellerin yıkıcı etkilerini yaşıyoruz.
Bilimsel çalışmalar Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Tanıklık ettiğimiz afetler yaklaşan felaketin ilk uyarıları.
Sanayi Devrimi öncesine kıyasla dünyanın ortalama yüzey sıcaklığındaki artış 1,2 dereceyi buldu. Birleşmiş milletler iklim değişikliği son raporuna göre insan etkisi ile oluşan küresel ısınmada, ancak şimdi harekete geçersek ısınmayı, 1.5 derece ile sınırlandırabileceğimizi söylüyor.
- Peki tüm bu olanlar ve kriz sözcükleri ne anlama geliyor?
- BM raporu neleri açıklıyor?
- Dünya ve kendimiz, ve onu paylaştığımız diğer canlılar için neler yapabiliriz?
- Dünya liderlerinin atması gereken adımlar neler?
İklim Krizi ile mücadelede ilk adım bilinçlenmek. Olabildiğince çok insan, doğru kaynaklardan bilgi almalı ve neler yapabileceğimizi öğrenmeliyiz. Bu mücadelede hepimiz birlikteyiz!
Bu sohbetin olabildiğince çok kişiye ulaşmasını istiyoruz. Gelin, 14 yaşında bir iklim aktivisti ile geleceğimiz için neler yapabileceğimizi konuşalım.
Moderatör Şeyda Tosçalı eşliğinde gerçekleşen, genç iklim aktivisti, Fridays for Future Türkiye kurucusu, Youth for Climate ekibinde aktif rol alan Atlas Sarrafoğlu ile evimiz dünya için yapabileceklerimizi konuştuğumuz bu sohbetimiz herkese açık ve ücretsiz!
Atlas Sarrafoğlu Kimdir?
Atlas Sarrafoğlu 14 yaşında, 9uncu sınıf öğrencisi ve 2019 yılının Mart ayından bu yana iklim aktivisti. Fridays For Future Türkiye’yi kurdu. 2019 Ağustos ayında 1 haftalık iklim aktivistleri kampında Greta Thunberg ile çalışma fırsatı bularak, Nobel ödüllü bilim insanından iklim değişikliği ile ilgili eğitim aldı. 2019 Eylül ayında Greta Thunberg’in başlattığı iklim hareketi adına Uluslararası Af Örgütü’nden Vicdan Elçisi ödülünü aldı. 2019 Aralık ayında Madrid’de yapılan COP25’e Türkiye delegasyonu olarak katıldı, iklim aktivistleri ile toplantılarda yer aldı. 2020 yılında iptal edilen COP26 yerine MockCOP26 düzenleyen gençlerle birlikte tekrar Türkiye delegasyonu olarak yer aldı ve yayınlanan beyannameye imza attı. 2020 WWF Küresel Gençlik ödülünü aldı. Mehmet Zorlu Vakfı Gençlik Zirvesi, AB İklim Diplomasi haftası açılış ve kapanış programı, 16. Istanbul Bienali açılış programı gibi paneller ve platformlarda konuşmalar yaptı, WWF Tek Dünya podcast serisini hazırladı. Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi’nde Wake Up Call, WWF Küresel Eğitim Zirvesi’nde Gençliğin Sesi ve Save Thano kampanyası gibi platformlarda konuşmalar yaptı.
Şu anda Youth For Climate Türkiye’de ve küresel iklim kampanyalarında aktif olarak görev alıyor. Yeşil Gazete’de “İklim Kuşağı Konuşuyor” isimli köşesinde farklı ülkelerden iklim aktivistleri ile yaptığı röportajlarını yayınlıyor.
Açık Radyo’da da aynı isimli programın yapımcı ve sunucusu.